4gamers.be

De redactie kiest: top 3 games 2013

Door GuerrillaDawg, 31-12-2013 10:00

2013 begint nu echt ten einde te lopen en dus blikt ook de redactie van 4Gamers eens terug op het afgelopen jaar. Iedereen aan het woord laten zou misschien wat teveel van het goede zijn, maar hieronder hebben toch enkele redactieleden de tijd en moeite genomen om tussen de drukke feestdagen door hun top 3 games van 2013 aan te halen. Top 3 mag je overigens ruim opvatten, want niet iedereen koos ervoor om een top 3 van beste games neer te pennen.

Dawg

Metal Gear Rising: Revengeance

Het feit dat Metal Gear Rising: Revengeance uitkwam in februari speelt niet meteen in diens voordeel als we praten over goty-lijstjes, zeker gezien toppers als The Last of Us en GTA V nog vers in het geheugen van velen staan gegrift. Toch was het net deze game die zo'n sterke nadruk bij mij achterliet, ik betrap er me zelfs op dat ik nu nog steeds meermaals terugdenk aan de over-the-top eindbazen, de fenomenale soundtrack en de adrenaline die je geen seconde loslaat. Als een game zoiets met je doet, dan weet je gewoon dat het goed zit. Maar Revengeance is zelfs meer dan dat. Het is niet enkel de beste (actie)game van het jaar, het is ook nog eens één van de beste actiegames van deze generatie. Een prestatie die enkel Platinum Games kan waarmaken. Laat die opvolger dus maar komen, al dan niet met een al even gekke subtitel.

Geplaatste afbeelding

Fire Emblem: Awakening

2013 zal wellicht ook herinnerd worden als het jaar van de 3DS gezien er zoveel pareltjes zijn verschenen. Het is dan ook erg moeilijk om er eentje te kiezen, maar uiteindelijk valt de keuze op een game die toch dat ietsje beter is dan de rest: Fire Emblem: Awakening. Het heeft alles dat ik zoek in een deftige rpg: strategische gameplay, een interessant verhaal, leuke conversaties en vooral erg veel customisatie. Alles is tenslotte netjes afgewerkt met een prachtige visuele stijl en de extra toegankelijkheid zorgt ervoor dat een nieuweling tot de reeks (zoals mezelf dus) erg tevreden is met zijn eerste stapjes in de wereld van Fire Emblem.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Het lijstje afsluiten doen we met Assassin's Creed IV: Black Flag, een titel die bewijst dat het zeker en vast mogelijk is om de sleur van een jaarlijkse franchise toch ietwat te doorbreken. Een grappig, doch interessant hoofdkarakter, een perfecte piratensetting en talloze zeegevechten zorgen ervoor dat de bittere nasmaak van Assassin's Creed III al snel vergeten wordt. Het magere hedendaagse verhaal? Dat wordt bijna volledig naar de achtergrond geschoven, een keuze die ik zeker kan appreciëren. 

Phazon

The Wonderful 101

The Wonderful 101 is een game die niet iedereen kon smaken en bijgevolg op heel wat gemengde kritieken kon rekenen, maar voor mij persoonlijk een absoluut schot in de roos was. Een 10 uur durend tafereel boordevol actie in een verhaal voorzien van heel wat humor en originele gameplay is wat Platinum Games me wist voor te schotelen. Toegegeven, de controls en het combo-systeem zijn even wat wennen, maar na een tijdje kwam de 'klik' en was het volop genieten geblazen van deze geweldige Wii U-exclusive. Kamiya gaf zijn eigen game een thumbs up en ik doe net hetzelfde.

Metal Gear Rising: Revengeance

Het was een goed jaar voor Platinum Games. Al vrij vroeg in 2013 verscheen Metal Gear Rising: Revengeance, een game die me volledig ontgaan was op dat moment. Pas na het uitspelen van The Wonderful 101 gaf ik deze game in september een kans en wist ook deze me volledig omver te blazen. Op zich is Rising met zijn 4 à 5 uur durend verhaal absoluut geen lange game, maar men is er in geslaagd om te allen tijde een adrenalinestoot van jewelste bij de speler op te wekken. Mede door fantastische, memorabele bossfights, aangevuld door een snoeiharde en onvergetelijke rocksoundtrack is Rising een game om niet snel te vergeten ... RULES OF NATURE!

Bravely Default

Naast al die actie is het soms ook leuk om het wat rustiger aan te doen en om te genieten van een leuk verhaal en wat relaxtere gameplay. Een RPG die me al een hele tijd aansprak was Bravely Default. Het spel is nog niet zo lang geleden verschenen, maar heeft me absoluut kunnen overtuigen. Het biedt een klassieke JRPG-ervaring aan zoals de oudere Final Fantasy-spellen, maar dan in een veel moderner jasje met heel veel Quality of Life-elementen en verbeteringen. Het is vooral dat laatste wat me terug hoopvol stemt voor toekomstige JRPG's. Dit 3DS-avontuur verdient het dan ook om samen met deze twee andere game in mijn top 3 van 2013 te staan.

Eervolle vermeldingen voor: Fire Emblem: Awakening, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds en Tearaway 

rafbanaan

The Last of Us

The Last of Us was voor mij niet alleen de 'Game of The Year', maar ook de 'Game of The Generation' op de console van Sony. Het verhaal, de spanning en de nodige emoties trokken mij doorheen het verhaal dat ik met spijt en tranen in de ogen moest loslaten aan het einde van de campagne. In mijn mening zat alles gewoon goed in deze titel en ook op visueel vlak mochten we niet klagen. Ik kijk alvast uit naar de aankondiging van de sequel.

Metro: Last Light & Tomb Raider

Op de tweede plaats kan ik de knoop maar niet doorhakken tussen Metro: Last Light en Tomb Raider. Metro: Last Light nam je weer mee naar de metrotunnels van Moskou, terwijl we nu ook voor de eerste maal echt aan het oppervlakte te werk konden gaan. De hoeveelheid detail die 4A Games erin stak, blies mij soms van de stoel. Het verhaal was misschien niet het allerbeste, maar het wist me samen met de lengte wel te bekoren tot het einde. Tomb Raider daarentegen was de eerste Tomb Raider-titel die ik met plezier speelde en alsook uitspeelde. De manier om het verhaal voor te stellen, was een beetje op de Uncharted-stijl geënt en misschien dat het me daarom aantrok. Ik vond het een geslaagde poging van de ontwikkelaar om het op deze manier te brengen.

Lego City: Undercover

De laatste die men top drie (vier, eigenlijk) binnenkruipt is Lego City Undercover. Voor Lego-games ben ik altijd te vinden, maar wanneer je afkomt met een GTA-getinte Lego-titel dan bezwijk ik helemaal. Van begin tot einde heb ik genoten van de gameplay, het verhaal en de typische Lego-humor. Lego City Undercover was ook mijn reden om de Wii U aan te kopen, dus dat wilt al iets zeggen. 

 

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.