4gamers.be

Contagion

Door rafbanaan, 26-05-2014 00:00

Contagion is het vervolg op de 'succesvolle' mod Zombie Panic: Source en dankzij een Kickstarter-campagne wist men ook genoeg geld voor deze game in te zamelen. Steam Greenlight en Steam Early Access volgden en daarna de officiële release.

Contagion speelt zich af in een fictieve wereld waar de Roanoke-bevolking in vrede leeft, tot op een moment dat een onbekend virus de bevolking teistert en ze transformeert in vleesetende zombies. Het is aan jou, en de overige overlevenden, om te ontsnappen uit deze wrede plaats. In Contagion ga je uit moeten gaan van een multiplayervaring voor 8 spelers, gespreid over 3 modi: Extraction, Escape en Hunted. Deze laatste is een free-for-all mode waarbij je één enkel leven hebt en met een eenvoudig pistool begint. Het spannende in de zoektocht naar betere wapens is dat je niet enkel menselijke tegenstanders tegenkomt, maar ook AI-zombies. Een vuurgevecht kan dus al snel ontaarden in een potje "weglopen-van-de-zombies".

Contagion screenshot Contagion screenshot

Extraction is dan net weer een modus waarin je samenwerkt om mensen uit hun huizen te bevrijden. Verdedig de overlevenden tegen zombies en als dat lukt, moet je naar een checkpoint gaan. Barricades opwerpen is in elk geval een handig instrument, aangezien deze zombies wel een tikkeltje te sterk zijn voor de gemiddelde deur. Gelukkig lijken heel wat overlevenden wapenliefhebbers te zijn, waardoor je binnen ook voldoende weerwerk kan bieden. Escape laat de spelers dan weer (gezamenlijk) ontsnappen uit een gebouw en uiteraard willen je ondode virtuele vriendjes net dat je een innige omhelzing krijgt. Samenwerken is hier van primordiaal belang, want objectives staan in de weg van je ontsnappingspoging. In de twee modi waarbij je moet samenwerken (Extraction en Escape) krijg je ook een smartphone als hulpmiddel. Die kan locaties van overlevenden aangeven met een wegbeschrijving of tips aanbieden over hoe je kan ontsnappen.

Een groot verschil waarmee Contagion zich onderscheidt van de concurrentie is wat er gebeurt als je doodgaat. Geen gewone "game over" of een respawn, want Contagion stuurt je op 2 mogelijke pistes. Als je dood bent, kom je terug als vleesetende zombie en kan je je voormalige kompanen eigenlijk naar de onderwereld slepen of bijten. Ben je echter gewond, dan begin je te hoesten en wordt je zicht ook steeds troebeler. Let echter op je medespelers dan, want zij zullen waarschijnlijk korte metten willen maken met iemand die langzaam een zombie wordt. Let er ook op dat zombies in dit spel enkel te stoppen zijn door hen een kogel in het hoofd te schenken. Ledematen verwijderen kan hun tocht vertragen, maar het zal hen niet stoppen.

Contagion screenshot

Extraction en Escape bevatten elk twee mappen, maar Hunted heeft dan weer 4 mogelijke opties, wat op zich weinig lijkt. Toch heeft de ontwikkelaar dit opgelost door een mooie dosis variatie te voorzien in de mappen. Elke map is dus anders en dat moet de eentonigheid opvangen. Op dat vlak is men er slechts gedeeltelijk in geslaagd, want ondanks het feit dat de mappen anders opgebouwd zijn, blijft qua sfeer en gevoel blijven ze allemaal redelijk identiek. Eens links lopen of rechts lopen om op hetzelfde eindpunt uit te komen, komt wel eens voor. Jammer is dan ook dat sommige voorwerpen niet te gebruiken zijn, ook al staat er wel een interactie-symbool bij. Een klein bugje dus, net zoals we soms via 'auto match' op een server terechtkwamen met een behoorlijk hoge ping, terwijl men daar toch wel mogelijkheden heeft om dat enigszins te verhinderen.

Onder de motorkap van Contagion draait een stevig aangepaste versie van de Source Engine. Grafisch ziet Contagion er niet slecht uit en je merkt meteen dat men tijd stak om alles tot in het detail af te werken. De omgevingen zien er goed uit en stralen leven uit, geen doodse omgevingen dus. Qua geluid zit men ook wel goed en probeert men de omgevingsgeluiden te gebruiken om de spanning op te drijven. Het geluid zit ook snor en de omgevingsgeluiden maken het allemaal wat spannender.

Conclusie

Contagion is een goed vervolg van de Zombie Panic: Source-mod. Zelf een zombie worden maakt het nog wat leuker en brengt extra spanning met zich mee. Ondanks dat men de layout van de mappen enigszins aanpast per ronde, blijft het toch enigszins eentonig aanvoelen. In elk geval, fans van het genre komen niet bedrogen uit met deze aankoop.

Positief

  • Teamwerk
  • Sfeer
  • Escape/Extraction mode
  • Zombie switch
Score
74/100

Negatief

  • Voelt hetzelfde aan
  • Items niet altijd op te rapen
  • Auto match
Grafisch
75%
Geluid
70%
Fun
80%
Gameplay
70%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.