4gamers.be

Beware Planet Earth

Door Tomba, 22-04-2014 00:00

Het Tower Defense genre is sinds het opkomen van mobiele games waarschijnlijk één van de genres waarin het meeste games verschijnen. Het is dus een kwestie van iets opvallend toe te voegen om het verschil te maken met de concurrentie. Beware Planet Earth is zo’n spel dat het onderscheid probeert te maken en dan is het de vraag of het de zaken beter of slechter maakt.

Al snel wordt duidelijk waar Beware Planet Earth op zowat elk vlak de mosterd gehaald heeft. Wie niet beter weet zou zelfs durven denken dat dit een PopCap-spel is met een handvol veranderingen ten opzichte van hun populaire Plants vs Zombies. Je verdedigt de koeien van een, een beetje simpele, boer met allerlei in elkaar geflanste boerderijwapens zoals een koelkast, barbecue of een vuurspuwende brandslang. In plaats van zombies in vreemde uitrustingen krijg je nu aliens in vreemde kostuums. Het bouwen van je verdediging bekostig je door torens te bouwen die niets verdedigen, maar om de zoveel tijd zon,... euh tandwielen, produceren die je moet aan klikken om ze te verzamelen. Van alle verzamelde torens mag je er per level ook maar een beperkt aantal gebruiken.

Beware Planet Earth screenshot

Nu is Plants vs Zombies natuurlijk een immens populair spel, dus het is niet onbegrijpelijk dat een andere studio op dat publiek mikt. Beware Planet Earth is ook geen kloon te noemen, want het is een klassieker Tower Defense spel waarin vijanden een kronkelende route naar je basis volgen en je ze onderweg op allerlei manieren moet uitschakelen, maar daar schiet het spel wel tekort. Je krijgt de beschikking over torens die je in zowat elk ander Tower Defense spel wel al eens tegen gekomen bent: continue brandende vlammenwerpers, torens met een vertragend effect, artillerie met een lang bereik tegen groepjes vijanden, scherpschutters,... Daarbij komt ook nog eens dat het niet mogelijk is om je verdediging van upgrades te voorzien. Puur als Tower Defense is Beware Planet Earth dus eigenlijk gewoon een slecht spel.

Gelukkig heb je buiten het plaatsen van de torens nog het één en ander te doen. Zo moet je erop letten dat je op tijd je tandwielen oppikt, want deze verdwijnen als het volgende exemplaar eraan komt. Aangezien je de producerende gebouwen natuurlijk best zet op locaties die niet zo geschikt zijn voor je verdedigende torens, zijn ze vaak gespreid en is het soms moeilijk om ze allemaal in het oog te houden. Bijzonder vervelend hieraan is ook dat het ongeveer een seconde duurt vooraleer een aangeklikt tandwiel effectief bij je totaal geteld wordt. Als je dus zit te wachten op dat laatste tandwiel om een belangrijke toren te bouwen is het zeer vervelend dat je op dat moment (schijnbaar) een eeuwigheid moet wachten vooraleer je deze kan bouwen. Wachten is sowieso deel van het spel, want je moet sowieso ook wachten tot je torens kan bouwen, want men heeft daar namelijk een cooldown op gezet.

Beware Planet Earth screenshot

Tijdens dat wachten kan je wel wat aandacht besteden aan een aantal actieve krachten. De belangrijkste daarvan is een laserpistool dat de boer om één of andere onduidelijke reden ter beschikking heeft. Dit wapen, dat bij langdurig gebruik zal overhitten en je in dat geval tijdelijk kwijt bent, doet directe schade aan de aanvallende aliens. In het begin is dit vooral handig om vijanden uit te schakelen omdat je nog weinig torens hebt. Daarnaast is het nodig om de speciale krachten van sommige aliens uit te schakelen. Zo is er een wetenschapper die energieschilden rond zichzelf en de omringende aanvallers creëert dat verhindert dat de torens ze kunnen uitschakelen. Een welgemikt schot op dat schild lost dit probleem op. Als je tussen het verzamelen van tandwielen, bouwen van torens en schieten op aliens nog een beetje tijd over hebt, kan je ook nog met je koebel je terugwandelende koeien motiveren om er een beetje vaart achter te zetten.

Er is dus wel heel wat te doen in het spel, maar weinig ervan is erg leuk te noemen. Vermoedelijk is het gevoel van hectische acties leuker op een tablet, maar op pc is het gewoon een zwak spel met vele vervelende klusjes om op te knappen. Ook de technische afwerking is zelfs een pc-spel van 8 euro onwaardig. De 4:3 beeldverhouding zal bij velen al twee zwarte balken in het oog zijn, maar ook het ontbreken van bijvoorbeeld hotkeys om torens of wapens te selecteren is een gemis op momenten dat het druk begint te worden.

Beware Planet Earth screenshot

Hoewel een cartoony ogend spel zeker niet altijd prachtige graphics nodig heeft, is het bij Beware Planet Earth toch wel heel zwak gesteld. Er zit weinig creatiefs in het uiterlijk van de torens of vijanden en van animaties is er ook nauwelijks sprake. Het geluid doet het niet veel beter en bestaat uit hier en daar korte en saaie effecten die het gebrek aan sfeer meer benadrukken dan verdoezelen. Wie toch een level in dit spel leuk vond, heeft ook geen mogelijkheid om terug te keren, want na het uitspelen zal je gewoon het volgende level krijgen. Oude levels terug spelen met nieuwe torens die je ondertussen verzamelde zit er dus niet in. Niet dat het veel nut heeft om dit te doen, want er is ook geen score verbonden aan hoe je het einde bereikt.

Conclusie

Beware Planet Earth leent méér dan een beetje van Plants vs Zombies. Hetgene dat het aan die formule toevoegt, is eigenlijk een pover uitgewerkte Tower Defense. Het hectische rondklikken zal misschien wel enkele mensen overtuigen, maar op pc komt dit spel helemaal niet tot z’n recht - zeker niet met veel concurrenten die beter doen. Op de site van de makers is er wel een demo te verkrijgen, dus het staat iedereen vrij om uit te vissen of dit tòch een spel is dat hen kan bekoren.

Positief

  • Plants vs Zombies sfeer
  • Veel te doen
Score
58/100

Negatief

  • Plants vs Zombies sfeer
  • Weinig leuks te doen
Grafisch
55%
Geluid
55%
Fun
55%
Gameplay
60%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.