4gamers.be

Football Manager 2014

Door SenZ, 01-11-2013 00:10

Football Manager 2014 loopt geen buitenspel

[Gespeeld op pc]


Elk jaar kunnen voetbalfanaten zich verheugen op een nieuwe versie van FIFA of Pro Evolution Soccer. Beide reeksen hebben een trouwe schare fans achter zich, maar er is nóg een voetbalgame die zijn stempel drukt op het virtuele seizoen: Football Manager 2014. Je neemt het roer in handen bij een club naar keuze en leert meteen het klappen van de zweep door verantwoordelijkheden van de zoektocht naar talent tot het laatste fluitsignaal. Maakt Sports Interactive met deze game een magistraal doelpunt?

Geen controller of de pijltjestoetsen op jouw keyboard voor deze game. In Football Manager draait het allemaal om de kunst van een club succesvol naar kampioenschappen te leiden. Sports Interactive heeft wel niet af te rekenen met een zware concurrentiestrijd zoals dat tussen PES en FIFA wel het geval is. De ontwikkelaar leunt – gelukkig voor ons – niet rustig achteruit, maar probeert elk jaar opnieuw meer licenties en vernieuwingen toe te voegen. Bij het opstarten van Football Manager mag je een profiel aanmaken en dat is ondertussen iets wat we met onze ogen dicht kunnen na ongeveer 800 speluren sinds 2010.

Het is leuk om over zulke statistieken te weten dat we met dat cijfer nog bij de ‘kleine spelers’ gerekend worden. Je kiest in FM zelf hoeveel ervaring je in het spel hebt, want dat kan er later voor zorgen dat je al dan niet de droomjob bij die ene topclub verovert. In het menu voelt alles vertrouwd aan en ook nieuwe spelers zullen zich snel thuis voelen. Het begin van een nieuwe carrière kan in de ‘Football Manager’- of ‘Klassieke Football Manager’-modus. Wij zijn als oude rotten natuurlijk terug te vinden in die eerste, al is het een slimme keuze om ook de ‘Klassieke’ versie toe te voegen.

Spelers die minder ervaren zijn of bedeeld werden met het geduld van een vijfjarige in een snoepwinkel kunnen daar aan de slag in een gestroomlijnde versie. Het is ook leuk om te zien hoe je dit jaar een Uitdaging nog gemakkelijker vanuit het hoofdmenu kan opstarten. Op die manier kan je laten zien of jij het nodige talent hebt om de club uit degradatiegevaar te halen dan wel met een lichting uit de eigen jeugd een prestigieuze prijs binnen te halen. Je gebruikt ook Cloud-save van Steam waardoor we niet langer moeten sukkelen met een USB-stick en bestanden kopiëren om elders met onze game aan de slag te kunnen.

Football Manager 2014 screenshot Football Manager 2014 screenshot

Football Manager is een franchise die het niet van grote vernieuwingen moet hebben en vorig jaar wisten ze vriend en vijand te verbazen met een dijk van een game. Onze eigen diva YoniVL gaf die versie toen een score van 90/100. Een geslaagd rapport en het was dus afwachten om te zien wat Sports Interactive dit jaar uit hun hoed zou toveren. We zijn aangenaam verrast door de subtiliteit die de reeks kenmerkt. Beginnende spelers of mensen die hun geheugen willen opfrissen kunnen aan de slag in de tutorial. Dat levert enkele achievements op en je kan iets beter gewapend aan de start van het seizoen komen. De uitstraling is duidelijker geworden en als speler kan je nog sneller switchen tussen de vele schermen. Je klikt er immers lustig op los bij het bekijken van opstellingen, volgen van transfers of doorvoeren van wissels in een belangrijke wedstrijd.

 Tijdens een wedstrijd krijg je feedback van je assistenten en die instructies kan je nu met één klik toepassen. Het tempo blijft daardoor behouden en het geheel speelt zeer vlot. We hebben ook gemerkt dat we onze tactische knobbel meer nodig hadden dan vorig jaar. Gedurende een wedstrijd zal het niet zo snel opvallen, maar wanneer je bijvoorbeeld in de Belgische competitie de derde Anderlecht – Club Brugge speelt, valt het op dat de tegenstander zich niet achteruit laat drukken. Je moet dus tactische keuzes maken en Sports Interactive zorgt ervoor dat het eenvoudiger en duidelijker kan. Frustratie voor sommigen, we horen het nu al, maar wij waren blij met die factor. Het zorgt voor extra realisme in Football Manager en dat kan zeker geen kwaad.

In het transferseizoen zullen onderhandelingen natuurlijker aanvoelen. Spelers eisen niet langer onhaalbare bedragen, maar luisteren naar rede waardoor je als manager vaak wat geld kan uitsparen. Geld dat het bestuur nog beter bewaakt dan een kip haar ei en je dus kan aanwenden om een uitzonderlijk talent naar de club te halen. Scoutingrapporten zijn niet alleen uitgebreider, maar ook beter te begrijpen. Via een kleurencode bovenaan het scherm merk je ook sneller welke waarde een bericht heeft. Een nieuw scoutingsrapport is groen terwijl een blessuregeval met rood aangeduid wordt. Logisch en subtiel, maar wel handig.

De interacties met het bestuur en spelers zijn ook verbeterd. De eigenaars spreken zich nog altijd duidelijk uit over een verloren wedstrijd of doelstellingen voor het lopende seizoen. Spelers uiten hun wens over een opstelling en je kan hen ook nog steeds vragen om zich te ontfermen over een jonge belofte. Daar staat nu tegenover dat ze beter op de hoogte zijn van het reilen en zeilen binnen de club. Je moet dus altijd op je hoede zijn, want hoewel je een seizoen met behoud kan hebben, moet je dat geen twee keer op rij proberen. Ga op zoek naar de juiste oplossingen om sterk te blijven gedurende een volledige loopbaan. De persconferenties zijn nog altijd een klein pijnpunt, al kan je jouw assistent-manager vragen om die in jouw plaats bij te wonen. Meer dan een slechte statistiek levert dat niet op, dus is het vaak een handige uitweg.

Football Manager 2014 screenshot Football Manager 2014 screenshot

Grafisch is Football Manager 2014 zeker geen hoogvlieger. Het doet daarbij niet slechter of beter dan de vorige games en dat is ook niet nodig. De match engine zet weer een (klein) stapje vooruit, maar zal voor vele fans ongetwijfeld weer genegeerd worden ten voordele van tekstuele commentaar van de match. De nadruk ligt op het besturen van een voetbalclub op elk vlak zonder daarbij te genieten van een aantrekkelijk schouwspel. De ontwikkelaar heeft hier en daar wel ingegrepen en het geheel ziet er opnieuw iets beter uit, maar daarmee hebben we alles gezegd. Wij concentreerden ons dan ook vooral op tactische keuzes, gouden wissels en - logisch – de drang naar de overwinning.

De reeks heeft ook een online-modus die sinds vorig jaar op punt staat. In de voorbije jaren was het een huzarenstukje om samen met vrienden te genieten van deze virtuele voetbalervaring. Het spel moet nu via Steam gespeeld worden en daar profiteert het online gedeelte zeker van. In een nieuwe skin kan je het 1v1 tegen elkaar opnemen, maar ook je eigen toernooi maken. Daar komen tot 32 teams in actie terwijl je ook kan kiezen voor een competitie waarin zes teams strijden voor de titel.

Conclusie

Sports Interactive heeft ons opnieuw heel wat plezier bezorgd met Football Manager 2014. Wanneer je de game opstart, herken je alles meteen en doordat de interface nog iets duidelijker is, zal het ook heel wat nieuwe spelers overtuigen. Transfers en onderhandelingen vormen een pittige uitdaging terwijl het wedstrijdverloop aan realisme gewonnen heeft. Je voelt de hete adem van het bestuur en de spelersgroep in je nek waardoor we klaar zijn voor spannende uren in de managerstoel.

Positief

  • Speelduur
  • Uitdagingen
  • Betere AI
  • Opgepoetst transfersysteem
Score
85/100

Negatief

  • Verslaving
  • Animatie van het publiek
  • Vriendin die boos in jouw richting kijkt
Grafisch
80%
Geluid
50%
Fun
91%
Gameplay
89%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.