4gamers.be

Cognition: An Erica Reed Thriller

Door rafbanaan, 23-11-2013 00:02

Op het gemak in Cognition: An Erica Reed Thriller

[Getest op pc en Mac]


Cognition: An Erica Reed Thriller is het resultaat van maanden hard werk. De ontwikkelaar maakte ook gebruik van Steam Greenlight om Cognition: An Erica Reed Thriller naar Steam te krijgen. Het geluk zat de ontwikkelaar wat mee en de community toonde interesse in het werk, waardoor men onlangs succesvol op Steam verscheen.

Wanneer we Cognition: An Erica Reed Thriller opstarten, krijgen we de mogelijkheid om ons eerst te verdiepen in een stripverhaal dat ons inleidt in het verhaal. Zo is er een seriemoordenaar, de Cain Killer, op pad die steeds op dezelfde manier op onschuldigen jaagt. Hij geeft aanverwanten van het slachtoffer de mogelijkheid om ze te redden, maar telkens op een gruwelijke manier waar uiteindelijke beiden om het leven komen. FBI-agente, Erica Reed, wordt op de zaak gezet samen met haar collega John McCoy.

Cognition: An Erica Reed Thriller screenshot

Bij de start van de eerste episode wordt de broer van onze FBI-agente ontvoerd door de Cain Killer. Na een kleine zoektocht vinden we hem terug aan een van de vallen van de seriemoordenaar. We proberen de val onschadelijk te maken, maar wanneer het bijna lukt, worden we aangevallen door de Cain Killer zelf. Na een kleine confrontatie weten we onszelf te redden en de seriemoordenaar lelijk toe te takelen. Spijtig genoeg zijn we door deze confrontatie te laat om onze dierbare broer te redden.

Drie jaar na de gebeurtenissen met Ericas broer wordt er opnieuw iemand vermoord en lijkt de Cain Killer terug te zijn. Tijd dus om korte metten te maken met dit probleemgeval. In de vier episode die Cognition: An Erica Reed Thriller rijk is, komen we tot verschillende ontdekkingen die ons even raar doen opkijken. De ontwikkelaar levert mooi werk door een goed verhaal neer te zetten dat kan boeien tot het einde. Niet alle episodes zijn wel altijd even sterk, maar dat is in onze ogen wat normaal.

Cognition: An Erica Reed Thriller screenshot

In de titel krijg je een Point and Click-avontuur voorgeschoteld van begin tot einde. Zo moet je verschillende items aanklikken om een actie te ondernemen. Elk item dat of iedere persoon die je aanklikt, heeft drie mogelijke acties, namelijk 'zoom', bekijken/nemen/openen of combineren met een ander item. Erica zal steeds een nodige uitleg verschaffen, zodat je weet waar je staat. Je telefoon is ook handig. Zo kan je er foto's mee nemen, contacten bellen voor eventuele tips, maar je hebt ook een webbrowser die je toelaat om zaken snel op te zoeken, zodat je niet steeds naar het hoofdkwartier hoeft.

In de laatste episode krijgen we ook te maken met een Trust-meter. Elk personage waarmee je in contact komt, kan je meer beginnen vertrouwen, maar tegelijkertijd ook steeds meer een afkeer van je krijgen. Dit heeft dan weer invloed op de rest van het verhaal, want zo kan men je bij bepaalde acties helpen of tegenwerken. De Trust-meter stijgt of daalt door gesprekken aan te gaan met de personen in kwestie en correct te antwoorden op bepaalde, lastige vragen.

Cognition: An Erica Reed Thriller screenshot

Om het allemaal wat makkelijker te maken, bezit Erica Reed over vier bovenmenselijke krachten, namelijk Postcognition, Projection, Regression en Synergy. Wanneer Erica een object of persoon aanraakt, kan ze beroep doen op Postcognition om terug te gaan in de geschiedenis. Zo ontdekt ze welke gebeurtenissen zich afspeelden met het object of de persoon. Met  Projection kan ze een manifest uit het verleden voor haar ogen brengen. Hiervoor moet ze wel eerst die objecten combineren. Wanneer je contact maakt met een persoon kan je door middel van Regression in het geheugen kruipen van de persoon om zo geheimen of onduidelijkheden te ontdekken. Als laatste heb je Synergy. Deze kracht laat je toe om bepaalde items te combineren, zodat je kan ontdekken wat deze items met elkaar gemeen hebben.

Op audioviseel vlak zit het wel snor bij Cognition: An Erica Reed Thriller. Alles is mooi afgewerkt en de tussenscènes worden aan de hand van een strip op het scherm getoverd. Ook deze zijn mooi afgewerkt. De dialogen zijn voorzien van een goed stemmenwerk, maar er zijn personages waarbij het stemmenwerk minder is en ze je even bedenkelijk doen kijken. Een spijtige zaak, aangezien deze stemmen het stemmenwerk in zijn totaliteit naar omlaag brengen. Wij hebben de titel getest op zowel Windows als OS X. Bij Windows liep alles goed en kwamen we weinig problemen tegen, maar bij de OS X-versie was dit een ander verhaal. Personages kregen rare stuiptrekkingen of gingen helemaal verkeerd op hun stoel zitten. Ook enkele bugs zijn bij de OS X-versie niet weg te denken. We hadden verwacht dat de ontwikkelaar beiden versies zo goed mogelijk zou afwerken, maar we kunnen vlotjes de Windows-versie aanbevelen.

Conclusie

Cognition: An Erica Reed Thriller is in het algemeen een aangename titel die je eens op je gemak kan spelen. Doorheen het verhaal kan je rustig nadenken over de mogelijke acties en krijg je genoeg afwisseling voorgeschoteld om je te boeien tot het einde. De titel is wel niet voor iedereen weggelegd, maar de fans van het Point-and-Click-avontuur komen in onze ogen niet bedrogen uit.

Positief

  • Algemeen verhaal
  • Afwerking
Score
75/100

Negatief

  • Bugs OS X-versie
  • Minder stemmenwerk
Grafisch
80%
Geluid
80%
Fun
78%
Gameplay
75%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.