4gamers.be

Euro Truck Simulator 2 (met uitbreiding)

Door rafbanaan, 17-11-2013 00:13

Update - Going East!

Ontwikkelaar SCS Software heeft een nieuwe uitbreiding uitgebracht voor Euro Truck Simulator 2, genaamd Going East!. In deze uitbreiding kruipen we terug in onze cabine en sleuren we een vrachtlading achter ons mee doorheen de Oost-Europese landen. Zo rijden we doorheen Polen, Tsjechië, Slovakije, and Hongarije. Elk land heeft uiteraard een paar steden waar we met onze vrachtwagen kunnen stoppen om ladingen te lossen of op te halen, waaronder Warschau, Boedapest en meer.

In deze nieuwe uitbreiding krijgen we ook tal van nieuwe opdrachten die voor de nodige centen moet zorgen, zodat we kunnen overleven in deze economisch harde tijden. Omdat we naar het Oosten trekken, krijgen we natuurlijk de omgevingen gepresenteerd die je kan verwachten en dit deed men goed. Ook de wegen zijn anders dan hier en zal je ervaring met de vrachtwagen op de proef stellen, want zo lopen bepaalde wegen langs een bergpas met alle mogelijke gevaren die van toepassing zijn. Een realistische noot is dat er ook wegenwerken onderweg kunnen voorkomen, kwestie van je verkeersergernis ook virtueel vorm te geven.

Euro Truck Simulator 2: Going East! is een uitbreiding die vooral de harde kern van het genre zal aanspreken. Tal van nieuwe opdrachten zorgen ervoor dat je in een andere omgeving kan 'trucken', maar verwacht ook niet veel meer dan een andere omgeving.

Score: 75

Zondagsrijder in Euro Truck Simulator 2


Ontwikkelaar SCS Software heeft al een heel repertoire van trucksimulators op haar naam staan, waaronder Euro Truck Simulator, Trucks & Trailers en 18 Wheels of Steel American Long Haul. Nu komt de ontwikkelaar met een vervolg op haar eerste Euro Truck Simulator. Dankzij Steam Greenlight werd Euro Truck Simulator 2 voor de eerste maal in de digitale winkel van Steam geplaatst, waarna een nieuwe route open ging en wij met plezier onze eigen virtuele vrachtwagen de weg opstuurden.

Bij de start van Euro Truck Simulator 2 moet je enkele keuzes maken. Zo moet je een profielnaam, profielfoto en een toepasselijke naam en logo voor je bedrijf kiezen. Hierna gaat de wereld van trucking voor je open. Je kan kiezen om een eigen bedrijf op te starten of opdrachten aan te nemen van andere bedrijven. Een eigen bedrijf opstarten brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee en als startende trucker heb je niet meteen toegang tot 100.000 euro. Er is een mogelijkheid om geld te lenen bij de bank, maar dan heb je natuurlijk een hoge rente die je moet betalen, bovenop het maandelijks bedrag dat je mag ophoesten. Neen, om onze zaak op orde te zetten, doen we geen beroep op de bank en nemen we tijdelijk opdrachten aan van andere bedrijven. Het grootste voordeel aan deze opdrachten is dat je geen rekening moet houden met bijkomende kosten. Zo hoef je je brandstof niet zelf te betalen, krijg je een truck van de firma ter beschikking en moet je geen centjes neerleggen als je met de boot naar Engeland moet voor een opdracht. Per opdracht krijg je een vaste prijs en krijg je een route aangeboden via je GPS.

Wanneer onze rekening met een mooi bedrag is uitgebouwd, kunnen we eens uitkijken om in het bedrijf te investeren. Beginnen doen we met een eigen vrachtwagen. Meteen een groot bedrag dat uit ons budget wordt gehaald, want een vrachtwagen verkrijg je vanaf 90.000 euro. In het begin moet je zelf naar de verschillende dealers rijden, maar na een tijd kan je deze trucks gemakkelijk via de online shop van de dealer aankopen en hoef je niet steeds naar de dealers te rijden. Na deze investering kunnen we opdrachten vanuit ons eigen bedrijf aannemen, maar nu moet je wel rekening houden met de nodige onkosten zoals brandstof. Wanneer je teveel opdrachten binnenkrijgt, kan je kiezen om andere chauffeurs aan te nemen en hen van een truck te voorzien. Zo kan je stap per stap je eigen bedrijf uitbreiden met eigen werknemers om zo een groot truckersbedrijf te verkrijgen.

In Euro Truck Simulator 2 kan je kiezen hoe je de trucks wil besturen: met het toetsenbord of met een stuur en pedalen. Met beide kan je perfect spelen en je kan nog kiezen uit drie opstellingen voor het rijden zelf. Zo kan je ervoor kiezen dat de computer automatisch voor je schakelt, maar je kan ook kiezen om zelf in achteruit of vooruit te schakelen. Wij namen de laatste optie waarbij je volledig controle krijgt over de truck en handmatig moet schakelen. Wanneer je rijdt, voelen de controls goed aan, maar verkeersregels kunnen natuurlijk niet ontbreken in deze simulator. Zo krijg je een bekeuring wanneer je te snel rijdt of wanneer je door het rode licht rijdt. Schade aan verkeersborden en -lichten en andere wagens worden mooi naar je doorgerekend. Hou dus rekening met hoe je rondrijdt, al is dat zeker niet altijd noodzakelijk. Zo kan je perfect in de verkeerde richting rijden of gewoon stoppen op de snelweg om even terug te keren en de juiste afrit te nemen.

Euro Truck Simulator 2 deelt ook bonussen uit. Na elke opdracht krijg je een overzicht van de eventuele schade, boetes en het verkregen geld. Op het overzicht zie je ook ervaringspunten die ervoor zorgen dat je kan stijgen in level. Om bepaalde elementen te bevorderen, kan je een extra bonus krijgen. Zo krijg je een kleine bonus als je op de bestemming achterwaarts parkeert. Wanneer je een nieuw level bereikt, verdien je een 'Skillpoint'. Dit Skillpoint kan je gebruiken om bepaalde vaardigheden vrij te spelen. Zo kan je kiezen om langere afstanden te kunnen rijden en minder brandstof te verbruiken of om met zwaardere ladingen op de openbare weg te rijden. Het nadeel is natuurlijk wel dat lange ritten na een tijdje wat eentonig beginnen worden (zoals in realiteit ook zou zijn), maar gelukkig voorziet de ontwikkelaar de mogelijkheid om naar je eigen muziek te luisteren. Je hoeft enkel je muziekbestanden in de desbetreffende folder te droppen en je bent klaar. Indien je geen zin hebt om een keuze te maken uit je muzieklijst, kan je opteren om te luisteren naar een radiozender. Euro Truck Simulator 2 haalt namelijk enkele radiozenders binnen van bepaalde landen. Zo kan je gerust naar Radio Veronica luisteren tijdens de lange ritten.

Grafisch ziet Euro Truck Simulator 2 er niet slecht uit. Het interieur van de verschillende trucks is mooi afgewerkt en bieden een realistisch beeld van wat je in het echt kan verwachten. Ook de omgevingen zien er allemaal mooi afgewerkt uit. Omdat de titel je door verschillende landen stuurt (waaronder België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk), mag je je natuurlijk verwachten aan gevarieerde omgevingen en krijg je ook verschillende weersomstandigheden te zien. Regen zorgt ervoor dat je zicht op de baan vermindert en dat je makkelijker gaat slippen in een scherpere bocht. Je moet dus opletten wat de weersomstandigheden zijn, want ze zijn niet enkel voor het uitzicht in het spel gepropt. Over het geluid kunnen we niet veel kwijt. De trucks klinken realistisch en omdat de soundtrack zelf gekozen kan worden, kan je hier enkel over klagen als je plots je eigen muziekkeuze slecht vindt.  Je "tegenstanders", in de vorm van concurrerende chauffeurs, zijn over het algemeen deftig te noemen. Geen zondagsrijders en eerder allemaal een heer in het verkeer. Ze voegen mooi in en snijden je nooit de pas af. Als jij echter dringend van baanvak moet veranderen, moet je je laten gelden. Daarbij moet je eigenlijk al aansturen op een botsing, want pas dan zal de tegenstand door hebben dat je eigenlijk wil afslaan. De ruimte tussen het "heer in het verkeer"-gedrag en de gevaarlijke chauffeur is soms wel heel flinterdun, maar dan enkel in heel specifieke situaties. Nu ja, je kan nog altijd gewoon stoppen, omdraaien en je gemiste afslag gaan opzoeken, nietwaar?

Conclusie

Indien je geen schrik hebt om met een simulator aan de slag te gaan, raden we jullie deze maar al te graag aan. De afwerking van de wagens en omgevingen is goed en realistisch. De ontwikkelaar geeft je deze mogelijkheid om te doen wat je wil; of je nu de hele tijd zelf achter het stuur wil zitten of een kapitaal wil gaan lenen voor een eigen bedrijf. Je doet wat je wil en plezier beleef je sowieso, al wordt het op termijn wat eentonig.

Positief

  • Eigen bedrijf
  • Ontspanning
  • Radio/omgevingen
Score
78/100

Negatief

  • Af en toe de AI
Grafisch
74%
Geluid
75%
Fun
83%
Gameplay
78%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.