4gamers.be

Football Manager 2013

Door YoniVL, 29-10-2012 13:10

Complete manager in Football Manager 2013
 

Football Manager is een type game dat je ofwel haat ofwel helemaal kapot speelt. Mensen die niets met voetbal hebben, snappen de aantrekkingskracht niet van al die namen en nummertjes op het scherm. Voetballiefhebbers, zelfs zij die niet gamen, kunnen er dan weer niet genoeg van krijgen en verslijten uren aan het uitwerken van hun ploeg.

Football Manager is een spel dat het zelden moet hebben van de grote vernieuwingen. Eens om de zoveel jaar besluiten ze bij Sport Interactive toch om eens stevig uit te pakken en dat is dit jaar het geval. Dit jaar zitten er immers verschillende modi in de game en dat is toch wel een unicum in de reeks. De hoofdmoot wordt nog altijd in beslag genomen door het spel dat al jaar de voetbalsims domineert. Toch is er ook in die mode flink wat aangepast, vooral om het gemak van de speler te vergroten en om het realisme nog iets meer door te drijven.

Football Manager 2013 screenshot

De eerste wijziging die bij iedereen zal opvallen, is de aanpassing van de interface. Die ziet er niet alleen een stuk moderner en strakker uit, hij is ook meer gericht op wat de gebruiker allemaal nodig zal hebben terwijl hij aan het spelen is. In vorige versies moest je soms al eens een aantal menu’s doorworstelen vooraleer je de juiste functie vond. Zelfs al was het een optie die je vrijwel constant gebruikte. Je kon daar dan wel een sneltoets voor instellen, maar daar heeft niet iedereen zin in. Dat probleem is nu stevig aangepakt. Op elk scherm zal je steeds de nuttigste opties op de voorgrond zien. Zo krijg je op een spelersprofiel duidelijk de knop voor een scoutingsverslag, voor spelersvergelijking en voor transfers te zien. Spijtig genoeg zijn de persconferenties nog altijd een doorn in het oog. Die blijven saai en lijken nog steeds nutteloos. Je zal ze dus zeer snel overslaan.

Een andere nieuwigheid is de manier waarop trainingen worden aangepakt. Vroeger was dat allemaal nogal omslachtig en het was ook niet echt realistisch. Je stelde gewoon een algemene training op en dan liet je dat voor de rest van je trainerscarrière gewoon zo. In het nieuwe systeem richten je trainingen zich meer op specifieke zaken, net zoals echte trainers het aanpakken. Je zal bijvoorbeeld kunnen trainen op standaardsituaties of op aanvallende patronen. Zo kan je werken aan zwakke punten van je ploeg en kan je in voorbereiding op een wedstrijd proberen om de zwaktes van je tegenstander uit te buiten. Voor fans van het spel zal het even aanpassen zijn, maar ook zij zullen al snel merken dat de nieuwe trainingen veel meer de echte voetbalwereld weergeven.

Dit jaar is er ook de functie van technisch directeur flink uitgebreid. Die zal nu een aantal functies op zich nemen, zoals het behandelen van contractverlengingen bij jeugdspelers bijvoorbeeld. Je kan hem ook transfers compleet laten afhandelen als je dat wil. Je moet dan gewoon een speler aanduiden als transferdoelwit en dan zal je technisch directeur alles in het werk stellen om hem binnen te halen. Ook andere jobs zijn bijgewerkt. Zo kan je nu de managers van je reserveploeg en je jeugdploeg een assistent geven en heb je een hoofd jeugdopleiding die alle jonge spelers in het oog zal houden. Ook leuk is de manier waarop de transferdeadline is aangepakt. Die is nu een stuk hectischer en je voelt soms echt de druk en de paniek die gepaard gaat met deze stressvolle dag.

Football Manager 2013 screenshot Football Manager 2013 screenshot

Verder zijn er nog een boel kleine veranderingen toegevoegd, te veel om allemaal uit te leggen. Zo is er gewerkt aan de match engine, is het gemakkelijker om spelers te vergelijken, kan je sneller zien of een speler de juiste kwaliteiten heeft voor een bepaalde positie en ga zo maar door. Ook de belastingen in een land worden tegenwoordig in rekening genomen. Daar zal je rekening mee moeten houden bij contractonderhandelingen, want bied je hetzelfde contract aan als een club uit een belastingsparadijs, dan zou de transfer wel eens de mist kunnen ingaan.

We hadden het in het begin van deze review echter over verschillende modi en daar gaan we ons nu even op toespitsen. Football Manager Classic is waarschijnlijk de grootste vernieuwing die de reeks in jaren heeft gezien, al is het concept zelf niet echt revolutionair. FM Classic grijpt terug naar de oude formule van de franchise. Dat wil zeggen dat er flink gesnoeid is in de functies zonder te kort te doen aan het plezier. De makers zelf omschrijven FM Classics als de “tactiek en transfer”-mode. Deze mode is dan ook gericht op die spelers die zich vooral daar graag mee bezig houden of die gewoon geen tijd hebben om de gewone versie van Football Manager te spelen. Je kan er in deze mode zelfs voor kiezen om wedstrijden echt te simuleren, zonder ze te volgen. Dan stel je op voorhand in wanneer er bepaalde wissels moeten gebeuren, hoe je ploeg moet spelen en ga zo maar door. Daarna klik je op 1 knop en krijg je onmiddellijk de uitslag te zien. Zo kan je tegen een flink tempo heel wat seizoenen afhaspelen.

Football Manager 2013 screenshot

Nog nieuw is de toevoeging van uitdagingen. Al jaren circuleren er op het net verschillende aangepaste databases die iets speciaal met zich meebrengen. Ploegen krijgen veel minder geld of andere spelers of je wordt in het midden van het seizoen gedropt en je moet de ongeslagen status van je ploeg behouden, het zijn maar enkele voorbeelden. Nu hebben ze bij Sports Interactive dus besloten om die uitdagingen meteen in het spel te steken. Momenteel zijn er nog maar 4 uitdagingen beschikbaar, maar in de toekomst zou het mogelijk moeten zijn om nieuwe uitdagingen aan te kopen. Ook in FM Classic kan je trouwens enkele zaken aankopen om het spel makkelijker te maken. In de hoofdmodus zal je dat niet kunnen doen. Die uitdagingen zijn een leuke toevoeging, alleen vragen we ons af of het aanbieden van uitdagingen als DLC wel succes zal hebben, aangezien ze dus snel en veelvuldig op het net te vinden zijn.

Ook de online ervaring is stevig aangepakt. Vroeger was het nogal omslachtig om online tegen vrienden te spelen. Nu werkt dat allemaal via Steam en dus werkt dat allemaal net iets vlotter, voorbehouden dat bij de dienst van Valve alles werkt. Vroeger kon je enkel gewoon samen een spel spelen en daar elkaar het leven zuur maken. Nu heb je een aantal mogelijkheden. Je kan een beker organiseren voor maximaal 32 ploegen, je kan een competitie opzetten voor maximaal 6 ploegen of je kan een head-to-head competitie spelen, waarin je het 5 keer opneemt tegen je rechtstreekse tegenstander. Het leuke is dat je nu teams kan importeren uit andere savegames. Zo kan je voor eens en voor altijd vaststellen wie nu het sterkste team heeft bij elkaar gekregen na enkele seizoenen. Deze vernieuwingen zullen er in ieder geval voor zorgen dat meer gamers zich zullen wagen aan een online spelletje.

Conclusie

Football Manager 2013 is nog maar eens een flinke stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. Er werden voor het eerst verschillende modi toegevoegd en het vernieuwen van de interface en de online ervaring zorgen voor een nog aangenamere spelervaring. Voetbalfans mogen dus andermaal hun geldbeugel bovenhalen om de nieuwe Football Manager aan te kopen. Het blijft voor hen immers een onmisbare game.

Positief

  • Meerdere modi
  • Vernieuwde trainingen
  • Betere online
  • Overzichtelijke interface
Score
90/100

Negatief

  • Persconferenties nog steeds zwakte
Grafisch
80%
Geluid
50%
Fun
92%
Gameplay
95%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.