4gamers.be

Hands-on preview: Foul Play

Door valies, 07-09-2013 00:00

Altijd al toneel willen spelen en een staande ovatie willen krijgen voor je acteerprestaties, moed en vechtkunsten? Kijk niet verder, want Foul Play maakt dit allemaal mogelijk.

Makers van de game zijn Mediatonic, het team dat achter 'Monsters (Probably) Stole My Princess' zit en zo belooft de game dus een humoristische insteek te hebben. Dit vermoeden werd al snel bevestigd toen we de kans kregen om de game te spelen.

Foul Play screenshot

Baron Dashforth, demonenjager op leeftijd, en zijn sidekick Scampwick staan op de planken in een opwindend Victoriaans avontuur dat het heldhaftige leven vertelt van de edelmoedige Baron. Die draagt een monocle en een overmaatse snor bewoont zijn bovenlip. Scampwick draagt dan weer een donkere blauwe sjaal voor zijn mond, wie weet – en misschien wel gelukkig voor ons – om de bewoner tegen zijn bovenlip te beschermen? Het olijke duo wordt omringd door een cast van talrijke figuren waaronder iemand die op Kratos' lelijke tweelingbroer lijkt en tal van andere uitgewerkte personages die passen bij het charmante decor.

Het decor ziet er in alle scènes die we te zien kregen erg sfeervol uit. De verscheidene personages die de revue passeren zijn overduidelijk acteurs die in een kostuum gestoken zijn, het ene al laconieker dan het andere. We begeven ons van de woestijnen van Caïro naar de straten van het Victoriaanse Londen. Overleven is in deze game niet de boodschap, je kunt namelijk niet doodgaan en iedereen op het toneel is acteur. Wat wel het doel is, is het publiek zo goed mogelijk te entertainen door spektakel te brengen. De Baron heeft duidelijk een spannend leven, want de bonte acts volgen elkaar in sneltempo op.

Foul Play screenshot

Foul Play is een sidescrolling game, waarbij je scène per scène bezoekt om zo een act aan elkaar te rijgen. Je kunt de Baron in alle richtingen bewegen, zijnde links, boven, rechts, onder. Aanvallen lukt enkel naar links of rechts toe. Dit maakt dat wanneer je je net onder – en in perspectief dus naast – een tegenstander staat, je enkel de lucht naast hem een pak slaag uitdeelt. Dit zorgde er bij ons meermaals voor dat een combo werd onderbroken.

Tijdens onze speelsessie werd het al snel duidelijk dat je best de tegenstander in de lucht kan smijten is en hem daar de volle laag kan geven om zo combo's aan elkaar te breien. Ook konden we de vijand bij de kraag grijpen en hem naar zijn vriendjes gooien om zo bowlinggewijs een spreekwoordelijke strike te behalen. Af en toe verzeilden we in het hersenloze button bashen, al behaalden we uiteraard betere scores bij het efficiëntere en tactischere werk. In elke act krijgt je ook nog een handjevol doelen om te verwezenlijken. Eentje uit onze sessie was om binnen de twee minuten een doolhof te doorkruisen en variatie is er in elk geval genoeg.

Foul Play screenshot

De game is overigens ook speelbaar in coöp (lokaal en online), waarbij de tweede speler in de huid van Scampwick kruipt en je met zijn tweeën kan samenwerken om speciale kunstjes te brengen. Speel je alleen, dan verdwijnt Barons sidekick even op de achtergrond wanneer de vechtscènes zich afspelen. Foul Play komt via XBLA en Steam de huiskamers in.

Conclusie

Foul Play's aantrekkingkracht zit 'em voornamelijk in de sfeervolle art. Ook het concept om het publiek enthousiast te krijgen is eens een leukere insteek dan gewoon een gevecht winnen. We staan een beetje twijfelachtig tegenover de balans tussen button bashen en gecontroleerd gamen en hopen hier nog overtuigd te worden. We voorspellen dat de game voornamelijk zal uitblinken in de coöp-modus, wat ons de leukste manier lijkt om ten volle van Foul Play te genieten.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.