4gamers.be

Hands-on: F1 Race Stars

Door YoniVL, 24-10-2012 16:16

Racegames bestaan in alle maten en gewichten en dat mag je vrij letterlijk nemen. Er zijn er die draaien om grote, monsterachtige voertuigen, terwijl je soms aan de slag moet gaan met kleine speelgoedautootjes. Een spel waarin je met karts moet rondrijden die gemodelleerd zijn naar F1-bolides, dat hadden we echter nog niet gezien. Tot we F1 Race Stars kregen voorgeschoteld.

In F1 Race Stars ga je aan de slag met alle bekende wagens en piloten uit de Formule 1 van vandaag, maar dus niet op de manier die je gewoon bent. Alle bolides zijn als het ware onder handen genomen door een krimpstraal en overgebracht naar een wondere, kleurrijke en cartooneske wereld. Ook de chauffeurs zien er niet uit zoals we ze kennen. Het lijken eerder getekende muppetversies van de snelste mannen op 4 wielen. Alle bekende namen zijn wel aanwezig, van Alonso over Vettel tot Maldonado en Schumacher.

F1 Race Stars screenshot

Ook de tracks klinken bekend in de oren, althans de landen waar ze zich bevinden. Zo kan je gaan racen in België, Duitsland, Brazilië, Japan en andere landen waar momenteel een Formule 1-wedstrijd plaats vindt. Niet elk land is aanwezig, want in totaal zijn er maar 11 tracks in het spel. Althans, dan konden we afleiden uit de preview, want zelf hadden we slechts toegang tot 5 van die tracks. We weten dus ook niet of je nog tracks kan vrijspelen of niet. Is dat niet het geval, dan vrezen we dat 11 tracks nogal weinig zal zijn.

Nu zal je misschien denken dat het wel eens leuk is om met een kart over het circuit van Francorchamps te knallen, al is dat dan misschien lichtjes aangepast aan de situatie. Spijtig genoeg is dat niet echt mogelijk. Circuits zijn niet gemaakt naar het beeld van de echte wereld, maar lijken eerder op een toeristisch pretpark met alle mogelijke clichés over dat land in 1 handige verpakking. Zo rij je in Italië over Romeinse aquaducten en vlieg je in Brazilië door de jungle. Het enige circuit dat redelijk gelijkt op hetgeen de fans zullen kennen, is dat van Monaco. Daar is Formule 1 dan ook het grootste event van het jaar en de meeste mensen kennen het prinsdom dan ook enkel van de race en de lage belastingen. We hadden er op zich geen probleem mee gehad als ze de circuits een leuke aankleding hadden gegeven en hier en daar hadden aangepast, maar het had allemaal iets dichter bij het echte leven mogen liggen.

F1 Race Stars screenshot

Goed, genoeg gesproken over randzaken, tijd om het racen zelf eens te bekijken. Elke race wordt gereden met 8 deelnemers, zoals we gewoon zijn in dergelijke racegames. De controls zijn dan weer niet bepaald standaard. Zoals wel vaker in kartgames kan je gas geven, remmen en heb je ook nog eens boost om het allemaal wat sneller te laten gaan. In tegenstelling tot bij veel andere games, zal je die rem ook af en toe moeten gebruiken. Je kan niet vlotjes door bochten driften, want in Formule 1 wordt niet gedrift en dus ook niet in F1 Race Stars. Dat zorgt in het begin wel voor een beetje aanpassing, maar na een paar races ben je het al gewoon. Het wil echter ook zeggen dat je geen boost kan opladen. Dat hebben de makers op een slimme manier opgelost. Op elk circuit zitten een aantal KERS-bochten. KERS is een elektronisch systeem waarmee tijdelijk extra vermogen kan gegenereerd worden. In F1 Race Stars zal je in die bochten ook je batterij opladen en eens je de bocht uit bent, zal je tijdelijk sneller gaan. Goed door die bochten rijden is dus van groot belang.

Natuurlijk zitten er ook een aantal power ups in het spel. Zo kan je extra boost krijgen, een safety car roepen (waardoor de leider trager moet gaan rijden), een plaatselijke stortbui veroorzaken en nog een aantal dingen. Het leuke is dat een groot deel van deze boosts betrekking hebben op de Formule 1-wereld. Natuurlijk vallen ze niet allemaal in die categorie. Zo kan je ballonnen op de baan plaatsen die confetti op je scherm gooien wanneer je er oprijdt. Spijtig dat het allemaal nogal flets wordt weergegeven met momenten. Zo missen we toch een beetje de zotte sfeer die gepaard gaat met een kartspel. Niet dat de ontwikkelaars niet proberen, maar het voelt allemaal net niet goed genoeg.

F1 Race Stars screenshot

F1 Race Stars bevat wel veel verschillende modi. Je hebt om te beginnen de normale race en elimination. Dan heb je Refuel, waarbij je onderweg benzine moet oppikken, maar je er rekening mee moet houden dat je met een legere tank sneller rijdt dan met een volle, maar je ook niet zonder mag vallen natuurlijk. Vervolgens heb je Trophy Chase. Hierin moet je onderweg trofeeën oprapen om zo snel mogelijk het beoogde aantal punten te behalen. Ook in Pole Position, Slalom en Exhibition moet je zo snel mogelijk een bepaald aantal punten halen door respectievelijk op kop te rijden, door poortjes te racen of bepaalde zaken uit te voeren zoals bochten afsnijden en tegenstanders raken met power ups. Tenslotte heb je nog Sector Snatch waarin je op bepaalde stukken van het parcours de snelste tijd moet proberen neer te zetten.

Naast al deze modi heb je nog enkele speciale zaken. In F1 Race Stars kan je kart schade oplopen, waardoor je trager gaat rijden. Om dat op te lossen kan je natuurlijk altijd even door de pits rijden. Je kan ook een aantal modifiers toepassen op de race. Zo kan je boosts eeuwig laten duren, kan je er voor zorgen dat de leider zijn controls omgekeerd staan, kan je de HUD wegnemen of kan je het eens flink laten regenen. Zo kan je races net dat tikkeltje interessanter of moeilijker maken, als je dat al wil. Natuurlijk is niks leuker dan racen tegen vrienden en het is dan ook fijn om te weten dat je in F1 Race Stars met tot 4 spelers in splitscreen kan spelen.

Conclusie

F1 Race Stars is momenteel een serieus twijfelgeval. Het spel bevat enkele leuke idee├źn die goed de mix maken tussen een kartgame en een F1-game, maar er zitten ook enkele spijtige beslissingen in. Vooral de keuze om volledig zelfgemaakte circuits te maken in plaats van de bekende te gebruiken, vinden we zeer jammer. F1 Race Stars is zeker geen slecht spel, maar we vrezen dat het niet zal kunnen opboksen tegen andere kartgames die net iets meer uitstraling hebben dan dit spel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.