4gamers.be

Hands-on preview: Star Wars: The Old Republic (2/2)

Door Vancha, 16-11-2011 09:35

In deel één van onze Star Wars The Old Republic preview las je reeds over de traditionele gameplay en het grootse verhaal dat Bioware de speler te bieden heeft, maar een MMO zou niet zo massively aanvoelen zonder de mogelijkheid om met meerdere te spelen. In het uitgestrekte universum van Star Wars zul je menig aantal spelers en NPC-kompanen tegenkomen en wat je precies allemaal met hen kan doen en hoe het momenteel reeds aanvoelt zal je de komende minuten te weten komen.

In je eentje, maar toch ook niet

Tijdens het verloop van je verhaal en de vele missies die je opgedragen krijgt zul je in tal van regio's terecht komen, maar er zullen zo van die momenten zijn waar je best eens de hulp van iemand kan gebruiken wanneer je overmeesterd wordt door een groep vijanden. In de meeste MMO's zoek je dan de hulp op van een naburige speler of een vriend, maar in deze game heb je nog een andere optie, de hulp van je companions inroepen.

Bioware heeft in zowat iedere RPG die ze gebracht hebben voor NPC's gezorgd die je doorheen het verhaal bijstaan en ook voor deze MMO konden ze ons niet aan ons lot overlaten in dit gigantische universum. Al van bij je eerste levels zal iedere speler één NPC als sidekick meekrijgen. In eerste instantie zal iedere speler van dezelfde klasse ook dezelfde companion krijgen, maar in latere delen van je verhaal zul je nog de mogelijkheid krijgen om extra NPC's naar keuze te rekruteren om je team sterker te maken. Iedere companion blinkt in iets uit zoals melee, snipen of gadgets.

Star Wars: The Old Republic

Companions in The Old Republic doen in zekere zin denken aan de Heroes uit Guild Wars, want ook zij zullen met jou meelevelen en ook hen kan je nieuwe uitrusting geven. Ze zullen ook nieuwe abilities leren die je manueel kan gebruiken of waarvan je het nodige kan instellen zodat de NPC wel zijn ding zal doen. Let wel, je kan maar één NPC gelijktijdig bijhebben, dus als je een vrij tere jedi bent kun je best voor iemand met een degelijk pantser kiezen die de nodige klappen voor jou kan opvangen.

Waar je companions en de helden uit Guild Wars echter van elkaar afwijken is de band die je met hen krijgt. Iedere NPC die bij jouw team komt zal door de handelingen die je in het verhaal uitvoert naar jou opkijken of je juist meer en meer argwanen. Na een tijdje zul je dan ook de mogelijkheid krijgen om meer van zijn of haar achtergrondverhaal te kennen en eventuele zijmissies rond die NPC te beleven, maar als je denkt dat daar je band ophoudt dan heb je het goed mis.

Star Wars: The Old Republic

Werken zullen ze

Iedere MMO heeft wel één of andere manier om je eigen items te maken of items uit je omgeving te halen. Dit heeft SWTOR ook, maar hier zal je kompaan grotendeels werk van maken. Vanaf een bepaald punt in je verhaal kun je jouw kompaan drie soorten professions aanleren. Een eerste om items uit de natuur te halen (gathering skill), een tweede om de items te maken (crafting skill) en een derde om nog extra materialen te verdienen via missies (mission skill). Iedere skill zal je kompaan aanleren en hij zal dan alles voor jou kunnen doen, maar let wel dat je in de wereld nog genoeg kansen zult krijgen om zelf je materialen in het wild te verzamelen, mocht je toch eens een vel van een dier willen stropen of erts uit een speciale steen nodig hebben.

Wat echter zo handig is aan het leren van skills aan je companions is dat je eender wanneer je NPC’s erop kan uitsturen om items voor jou te gaan maken of te zoeken. Meestal zijn ze dan één tot tien minuutjes weg (missions duren langer) en kun je hun hulp niet gebruiken in combat. Soms zullen ze bij het terugkeren met heugelijk nieuws komen, want af en toe hebben ook zij geluk en vinden ze extra veel van een bepaald item of is het maken van een voorwerp bijzonder vlot verlopen waardoor het sterker dan anders is. Wie weet krijg je misschien wel eens twee items voor de prijs van een.

Vele mensen denken wellicht dat Bioware op deze manier het echte gevoel van craften ontnomen heeft, maar dat is niet zo. Ze hebben nu eenmaal het craftingsysteem opgefrist. Vergeet niet dat je nog altijd alles zelf kan zoeken in het wild, net als in andere MMO’s en je zal er quasi even lang moeten over doen om dat éne felbegeerde item te ontwerpen. Doordat je de companions erop uitstuurt om de voorwerpen voor jou te maken of te zoeken, krijg jij de kans om rustig verder te pvp’en of één van de vele dungeons of planeten te ontdekken. En mocht je kompaan dan teruggekeerd zijn, kun je hem direct met een nieuwe opdracht erop uit zenden zonder te stoppen met wat je bezig was.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.