4gamers.be

Nederlanders veroordeeld voor Runescape-diefstal

Door Jay, 31-01-2012 18:50, bron: rechtspraak

Het "online recht" is vaak nog een grijze zone, maar tegenwoordig wordt over het algemeen aangenomen dat online dezelfde wetten gelden als in het echte leven. Dat maakt dat diefstal in een spel als Runescape, een populaire MMORPG, in principe strafbaar is, zeker wanneer er geweld bij komt kijken. In Nederland zijn nu twee jongens van 14 en 15 jaar veroordeeld omdat ze een 13-jarige dwongen enkele voorwerpen in het spel te laten vallen, zodat zij ze konden oprapen met hun eigen spelpersonages. Daarvoor namen ze de 13-jarige jongen mee naar bij een van hen thuis, waar hij werd geschopt, geslagen en bedreigd met een mes.

Tijdens een eerste rechtszaak werden beide jongens al veroordeeld en was de rechter van mening dat er sprake was van diefstal. Een van de twee ging tegen het vonnis in beroep, maar ook daar werd hij veroordeeld. Zijn advocaat trok vervolgens naar de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, maar ook daar werd hij niet vrijgesproken. De Hoge Raad is van oordeel dat de gestolen voorwerpen naast een virtuele waarde ook een waarde in de echte wereld vertegenwoordigen, omdat er tijd en moeite is ingestoken.

Het is voor het eerst dat de Hoge Raad een uitspraak doet over diefstal in een vdeogame en vermoedelijk zal dit vonnis een precedent scheppen voor de toekomst. De jongen kreeg uiteindelijk een werkstraf van 144 uur opgelegd.

Hartelijk dank aan koen0s voor het melden.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.