4gamers.be

Internationale versie van SOPA is ACTA

Door Jay, 22-01-2012 13:06

De voorbije dagen en weken is er een hoop te doen geweest rond SOPA en bijkomend ook rond PIPA. Beide wetsvoorstellen zouden een aanzienlijke impact kunnen hebben op het internet zoals wij dat kennen en de vrees om censuur en de inperking van een vrij internet zit er dik in. Dankzij massaal protest langs verschillende kanalen - niet in het minst via het internet zelf - lijkt de kans echter klein dat de wet er nog komt. In de VS zelf heeft het Witte Huis al gedreigd met een veto en het protest van grote spelers als Google en Wikipedia maakt dat de voorstellen vermoedelijk nooit goedgekeurd geraken. Het gevaar lijkt evenwel niet volledig geweken, ook al omdat er nu een nieuwe boosdoener in het viezier komt: ACTA.

ACTA kan je omschrijven als de internationale versie van SOPA. De Europese Unie, VS, Japan, Canada, Zuid-Korea, Australië en nog enkele landen onderhandelen al een tijd (in het geheim) over een regeling die copyright en auteursrechten beter moet beschermen. Bij de betrokkenheid van de Europese Unie kan wel een kanttekening gemaakt worden, daar het Europese Parlement zelf blijkbaar niet mag deelnemen aan de gesprekken, waardoor het open en democratische gehalte meteen een deuk krijgt.. Gelekte informatie suggereert alvast niet veels goeds, want ook ACTA zou het vrije internet danig kunnen treffen. Er wordt dan ook opgeroepen om nu al actie te ondernemen tegen ACTA, zodat er tijdig een einde aan kan worden gemaakt. Los daarvan echter is het zeer de vraag of er ooit een overeenkomst bereikt wordt. Het is immers moeilijk om één en dezelfde wetgeving te voorzien die voor iedereen volstaat en die door alle parlementen goedgekeurd zou worden. Meer informatie is te vinden op www.stopacta.info.

Merci, Nightwing, om ons hierop te wijzen via het forum.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.